Σχολικό Μουσείο

Η Ιστορία μας

Το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης βρίσκεται στο χωριό Βρυσιά Φαρσάλων, του Νομού Λάρισας. Αποτελεί δημιούργημα συντονισμένης και επίμονης εθελοντικής προσπάθειας και συνεργασίας δεκάδων μελών και φίλων του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων, που έχει ιδρυθεί το έτος 2005. Απέχει μόλις εφτά χιλιόμετρα από τη πόλη των Φαρσάλων και βρίσκεται πάνω στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.
Το κτήριο του Μουσείου κτίστηκε το 1950 και σ’ αυτό στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μέχρι το έτος 2009, όταν πλέον, ελλείψει μαθητών, έπαψε να λειτουργεί, κινδυνεύοντας να καταβροχθιστεί από το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου.
Το έτος 2016, ο Σύλλογος Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων, αξιοποιώντας επιχορήγηση ύψους 95.000,00 Ευρώ που έλαβε από το πρόγραμμα LEADER, μετέτρεψε τις αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου σε εκθεσιακούς χώρους και ίδρυσε το Σχολικό Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Εκτοτε, εκατοντάδες σπάνια σχολικά αντικείμενα, βιβλία, έγγραφα, παιγνίδια, ενδυμασίες, απεικονίσεις, μέσα εκπαίδευσης και διδασκαλίας εκτίθενται με μοναδικό και πανέμορφο τρόπο στο φυσικό τους χώρο, οδηγώντας νοερά τον επισκέπτη στη σχολική ζωή του απώτερου παρελθόντος.
Η σύγκριση του σήμερα με το χτες αναπόφευκτη, συγχρόνως όμως ενδιαφέρουσα και διδακτική. Για τους παλαιότερους ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν και αναμνήσεις, πολλές αναμνήσεις και συγκίνηση και νοσταλγία. Για τους νεότερους η επίσκεψη στο χώρο τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να γνωρίσουν με παραστατικό τρόπο την πορεία και εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Εθελοντές συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας φροντίζουν, εντελώς δωρεάν, για τη ξενάγηση των μαθητών και τη βιωματική επαφή τους με τη δημοτική εκπαίδευση του παρελθόντος.
Μετά τη ξενάγηση τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τον περισσευάμενο χρόνο τους παίζοντας στη πανέμορφη αυλή του Σχολικού Μουσείου και την παρακείμενη παιδική χαρά. Ολοι οι χώροι είναι άνετοι, καθαροί, περιποιημένοι, προσβάσιμοι από παιδιά με ειδικές ανάγκες και απολύτως ασφαλείς για τους μαθητές. Διαθέτουμε κινητό κυλικείο και πεντακάθαρους χώρους υγιεινής.

Η επίσκεψη στο Μουσείο μας θα δώσει στα παιδιά τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά «το σχολείο του μπαμπά και της μαμάς του παππού και της γιαγιάς», και στους μεγάλους να αναπολήσουν στοχαστικά τη νιότη τους. Για το Σύλλογό μας θα είναι απλώς μεγάλη χαρά και τιμή να μας επισκεφθείτε και να θέσουμε τις υπηρεσίες των εθελοντών μας στη διάθεσή σας, δίνοντάς μας συγχρόνως τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας που τόσο πολύ αγαπάμε.
Η σπανιότητα των εκθεμάτων, ο καταπληκτικά οργανωμένος χώρος του Εκθετηρίου, η πλήρης ασφάλεια των μικρών επισκεπτών (μαθητών), σε συνδυασμό με την εύκολη οδική πρόσβαση και με τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής των Φαρσάλων που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι μερικοί από τους λόγους που δεν θα άφηναν αδιάφορο οποιονδήποτε επισκέπτη. Σας προσκαλούμε λοιπόν να επισκεφθείτε το Σχολικό μας Μουσείο και είμαστε βέβαιοι πως η έκπληξη και ο ενθουσιασμός που θα εισπράξετε θα σας κάνουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας. Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στο Σχολικό μας Μουσείο επικοινωνώντας καθημερινά με τους υπεύθυνους προγραμματισμού επισκέψεων του Συλλόγου μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο